Llegint laBíblia: Episodis de l'Antic Testament

Presentació

Des de ja fa un bon grapat de temps, ens passa pel cap això de llegir la Bíblia. Havent passat en el curs d'Història de Roma, de mans d'Indro Montanelli, pels deus dels Romans o en el curs La ciutat Antiga, amb Foustel De Coulanges, pels deus dels Antics, passem ara pel Déu dels Jueus.

No és fàcil plantejar a priori quina ha de ser la postura amb la que ens asseurem per estudiar els textos sagrats, ja que sovint la supèrbia científica ens els planteja d'entrada com a equivocats.

A ningú se li acudiria dir que la Geometria d'Euclides o la Mecànica Celeste de Newton són incorrectes. Cert és, però, que molts parlem d'oïda, perquè pocs són els qui s'han llegit els textos, i encara menys els qui veritablement en comprenen el sentit. Així, és evident que ningú s'atreviria a posar en dubte que la Terra gira al voltant del Sol i que la seva antiguitat sembla ser de 4600 milions d'anys.

Aleshores per què llegir la Bíblia, doncs? Si ens traiem les ulleres de tècnics de la ciència, potser veurem detalls en l'origen del temps del Gènesi que ens mostren el descobriment de la regularitat; o en el somni de Josep dels set anys alternats de vaques grasses i vaques flaques el descobriment dels cicles econòmics. En el nostre esforç de comprendre el món trobarem en la Bíblia l'esforç que d'altres homes han fet per explicar- lo. I si això no resulta un argument suficient, només cal recordar que d'aquí molt de temps hi haurà experts que riuran del que sabem ara.

Calendari

18 octubre Gènesi: Els orígens de la humanitat i del poble d'Israel, Gn 1-25; a càrrec de Bruno Bérchez.
25 octubre Creació, paradís, caiguda Gn 1-3; a càrrec de Marta Cases i Alex Domínguez.
8 novembre Cain i Abel (Gn 4,1-16). Diluvi (Gn 6, 5-29). Babel (Gn 11, 1-9); a càrrec de Joan Picanyol i Bernat Torres.
15 novembre Crida a Abraham (Gn 12,1-9). Naixement Ismael (Gn 16,1-5). L'aliança (Gn 17). Teofania de Mambré (Gn 18). Sodoma i Gomorra (Gn 18, 16-19, 29). Naixement Isaac i expulsió Agar (Gn 21). Sacrifici d'Isaac (Gn 22). A càrrec de Berta Grimau i Carlota Serrahima.
22 novembre Esclaus a Egipte (Ex 1). Moisès (Ex2). Esbarzer ardent (Ex3). Plagues i faraó (Ex 5, 1-5;7,1-10,10). La pasqua i la mort dels primogènits (Ex12-13,16). El pas pel mar Roig (Ex 13, 17-15, 22). A càrrec d'Armand Adroher i Bruno Bérchez.
29 novembre Èxode II: La terra promesa. El desert (Ex15, 22-17,7). Sinaí i Aliança (Ex 19). Decàleg (Ex 20). Vedell d'or (Ex 32). Moisès vol veure a Déu (Ex 34). Mort de Moisès (Dt 34). Arribada a la Terra que regalima llet i mel (Jos 1, 1-9). A càrrec d'Ignasi Lasheras i Àngel Pascual.
13 desembre Samuel i Saül (1S, 1-15). Institució de la monarquia. Teologia Política a Israel. A càrrec de Xavier Ibáñez i Bernat Torres.
20 desembre Els Reis II: Pecat i conversió. David i Salomó (1S 16 - 2S). El rei i Salomó (1Re 3 - 11). La història del ungits de Déu. Elecció de David. L'arca de l'Aliança. Pecat i perdó de David. El Temple. La dinastia Davídica i l'espera del Messies. A càrrec de Manfred Díez i Bernat Torres.
10 gener Els profetes I: La veu de Déu. El fenomen profètic i els profetes pre-exílics: Elies (1R 17-19), Amós (Am), Osees (Os1-3,11). A càrrec de Pol Serrahima i Gerard Balagué.
17 gener El Profetes II: L'esperança. Els grans profetes de l'Exili: Jeremies, Isaïes, Ezequiel.
24 gener Proverbis i Job: Retribució i sofriment. El misteri del patiment. Lamentacions i queixes de Job. A càrrec de Joaquim Oliveras i Arnau Camell.
31 gener Salms: la pregària del cor. La pregària del poble d'Israel. La poesia Bíblica. Conferència a càrrec de Claustre Soler.
7 febrer Cloenda, a càrrec de Bruno Bérchez.